Tuesday, October 12, 2004

veckans boktips


corp., originally uploaded by John Barleycorn.

Två kanon böcker. The Corporation finns både som bok och som film. Filmen/boken är knäckande bra och inte alls så partisk som titeln och omslaget kan få en att tro. Den tar upp aktiebolagsformens historia och diskuterar bl.a. de problem som uppstår när man börjar betrakta aktiebolag som människor. Aktiebolag är bra på att vara bolag men betydligt sämre på att vara människor. Bolagsformen gör det lätt för dess chefer och ägare att gömma sig bakom vinstintresset och den anonymitet bolagsformen erbjuder. Bland de intervjuade finns Milton Friedman, Noam Chomsky och en mängd företagsledare. En fantastiskt intressant dokumentär.
Efter att ha sett alla tre avsnitten av The Corporation så måste jag lägga till att det här är en av de mest skrämmande filmer jag någonsin sett! Man fick en hel del att fundera på. Se dem!
Över till något helt annat. Jennifer Government är en spännande och träffande sci-fi satir. Den utspelas i en nära framtid där multinationella företag styr världen. Vänta, sa jag framtid? Paranoia cha cha cha!

No comments: