Thursday, October 07, 2004

anger management #2.5 - suffragette city


Emily Wilding Davison, originally uploaded by John Barleycorn.

I media talas det ständigt om terrorister, extremister och fundamentalister. Helst ska de vara muslimer från något arabiskt land. Damen på bilden ovanför var en s.k. extremist. En del skulle säkert vilja påstå att hon var en terrorist. Men hon var varken muslim eller arab. Hon var en engelsk dam som hette Emily Wilding Davison. Emily var en s.k. suffragett. De kämpade för kvinnlig rösträtt i nittonhundratalets början. I juni 1913 kastade hon sig framför kungens häst under det traditionella derbyt på Epsom Race Course. Det finns t.o.m. en film bevarad från det tillfället. Hon dog några dagar senare av sina skador. Tidigare hade hon suttit i fängelse ett flertal gånger, bl.a. för att hon och några av hennes väninnor hade kastat stenar mot politikern David Lloyd George's (the Liberal Party) bil när han var påväg till ett möte i Newcastle. Stenarna var insvepta i Emilys favorit motto "Rebellion against tyrants is obedience to God". Suffragetterna var inte rädda för att använda våld. I februari 1913 sprängde de en del av David Lloyd George's hus - han var troligen englands mest kända politiker på den tiden. Han antogs dessutom stödja kvinnlig rösträtt.
Terrorister eller frihetskämpar? Det är inte alltid så lätt att veta. Kanske kan man vara både ock. Den enes terrorist, den andres hjälte.

Howard Zinn skriver en hel del intressant om kvinnornas kamp för rösträtt i sin bok "Det amerikanska folkets historia". De fick kämpa jävligt hårt för att nå några resultat.

No comments: