Sunday, November 21, 2004

dn & "tjuvsamhället"

Niklas Ekdal på DN:s ledarsida är alltid rolig. I Söndagens DN skriver han: "Om vi vill få ner sjukskrivningstalen krävs högre självrisk och skärpt kontroll. Om vi vill ha bort svartjobben krävs lägre skatt på efterfrågade tjänster, i vissa fall subventioner. Om vi vill ha en vit bostadsmarknad krävs marknadshyror eller laglig handel med kontrakt. Frågan är bara: vill vi detta, eller vill vi bygga vidare på ett tjuvsamhälle?"

Vad kan man säga om det? En hel del tycker jag. Om vi börjar från början.

"Om vi vill få ner sjukskrivningstalen krävs högre självrisk och skärpt kontroll."
Ah, det är det som är problemet! För lite kontroll och för låg självrisk. Det är både möjligt och troligt att en del människor fuskar med sjukskrivningar. Men samhällsmoralen går oftast uppifrån och ner, inte tvärt om. Är moralen i den s.k. samhällseliten låg så genomsyrar det resten av samhället. Alltså, vill vi få ner sjukskrivningstalen och slippa ett tjuvsamhälle så bör vi börja med att städa bort dagens fuskande direktörer, politiker, företag och byråkrater. Där efter kan vi ta tag i fuskande svennar. Har personligen inte märkt av något sjukskrivningsfusk på de ställen där jag har arbetat. Ofta har det varit tvärt om. De anställda har jobbat fast de har varit sjuka och borde vara hemma. När de tillsist kraschar så blir de långtidssjukskrivna och kostar samhället betydligt mycket mer än om de hade tagit sjukledigt en eller två dagar när de behövde det.

"Om vi vill ha bort svartjobben krävs lägre skatt på efterfrågade tjänster, i vissa fall subventioner."
Jag har ett förslag då Niklas. Ett skatteavdrag för alla oss i förorterna som använder svarttaxi! Varför bara pigavdrag när man kan ha ett chaufföravdrag också? Kollektivtrafiken suger ju verkligen på kvällar och nätter. Många av oss som vill kunna gå ut i bland fast vi bor utanför Södermalm och centrala Stockholm tvingas till att använda svarttaxi ifall vi vill slippa stå och frysa i en timme i väntan på en nerspydd, trång nattbuss. DN:s ledarsida får sin städhjälp och vi som bor ute i förorten får en billig och säker hemresa på kvällar och nätter. Kan det bli bättre? Vissa borgerliga skribenter påstår ju att pigavdraget skulle skapa 100 000 nya jobb, tänk då hur många jobb som skulle skapas om vi hade ett chaufförsavdrag också! Det finns inga gränser!!!

"Om vi vill ha en vit bostadsmarknad krävs marknadshyror eller laglig handel med kontrakt."
Jag skulle vilja påstå att vad som behövs är fler bostäder, inte marknadshyror. Sluta bygga trista sovstäder, bygg riktiga städer i stället. Städer som rymmer arbetsplatser, kaféer, restauranger, affärer och inte bara sovkuber. Problemet är att alltför många människor i Stockholms politiska, ekonomiska och kulturella elit förlorar på fler attraktiva bostäder i Stockholm. Det skulle sänka värdet på deras bostads- och hyresrätter. Alldeles för många har använt sitt boende som ett sätt att tjäna pengar istället för vad det borde vara till för... boende. Fler bostäder skulle punktera bostadsekonomin och många skulle förlora investerade pengar. Skulle Stockholmsinnerstads väljare acceptera det? Det är det verkliga problemet och det blir inte löst av några marknadshyror.

"Frågan är bara: vill vi detta, eller vill vi bygga vidare på ett tjuvsamhälle?"
Måste vi verkligen välja mellan Niklas Ekdals vision eller tjuvsamhället? Vad är skillnaden?

No comments: